Τα καλοκαιρινά φρούτα, κάτω από την ανελέητη καλοκαιρινή φωτοχυσία, δίνουν φαντασμαγορία στο χρωματικό όργιο των μανάβικων. Μπορεί να είναι μικρά ή μεγάλα, χνουδωτά ή λεία, γεμάτα χυμούς, τραγανά, γλυκά, σφιχτά, ζουμερά ή μελωμένα, με απρόσμενα αρώματα. Όλα τους μας γνέφουν προκλητικά από τα καφάσια χρησιμοποιώντας ακατανίκητα θέλγητρα: την ελαφρώς ξινή γεύση, τη φινετσάτη γλύκα και το πληθωρικό τους άρωμα.
Η αλήθεια είναι πως λόγω της φυσικής τους περιεκτικότητας σε νερό, συνήθως τα φρούτα καταναλώνονται φρέσκα, χωρίς πολλά ποτά. Ορισμένα όμως συνδυάζονται θαυμάσια με κρασιά. Θυμηθείτε και δοκιμάστε να σερβίρετε:
• τις φράουλες με ροζέ αφρώδη ή σαμπάνια. Μην ξεχνάτε πως είναι το ιδανικό συμπλήρωμα στην τελετουργία του φλερτ, σύμφωνα με την Παυλίνα Βοναπάρτη.
• τα κεράσια και τα βατόμουρα με φρέσκα ερυθρά κρασιά από Αγιωργίτικο ή Cabernet Sauvignon
• τα ροδάκινα δίπλα σε φρέσκα Chardonnay και Sauvignon Blanc
• το πεπόνι πλάι σ΄ ένα ποτήρι Μοσχοφίλερο ή ξηρό Μοσχάτο
• το μοσχάτο σταφύλι, φυσικά μαζί με γλυκό Μοσχάτο Λήμνου ή Σάμου
• τα δαμάσκηνα πλάι σε ερυθρά γλυκά κρασιά π.χ. Μαυροδάφνη.