Μερικές από τις γνωστότερες μεθόδους είναι:
- η υπερωρίμαση του σταφυλιού πάνω στο αμπέλι (όψιμος τρύγος / late harvest / vendange tardive) που γίνεται κάτω από κατάλληλες κλιματικές συνθήκες και για ορισμένες ποικιλίες αμπέλου
- το λιάσιμο των σταφυλιών, μια τεχνική πολύ προσφιλής στην Ελλάδα, που χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, για την παραγωγή γλυκών κρασιών της Σάμου και της Σαντορίνης
- η ευγενής σήψη (noble rot), διαδικασία κατά την οποία ο μύκητας Botrytis Cinerea, κάτω από συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, προσβάλει τις ρόγες του σταφυλιού, συρρικνώνοντaς και αφυδατώνοντάς τες, με αποτέλεσμα τη συμπύκνωση σακχάρων και οξέων και την παραγωγή πλούσιων και υπερσυμπυκνωμένων γλυκών κρασιών (Sauternes – Γαλλία, Tokaj Aszu – Ουγγαρία, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese - Αυστρία, Γερμανία κ.ά.)