Τα ροζέ κρασιά είναι τα απόλυτα γευστικά passe partout. Οι πλέον ευέλικτοι παρτενέρ, διότι συνδυάζονται τέλεια, πρώτα απ’ όλα με τα ορεκτικά και τα λαδερά φαγητά των λαών της Μεσογειακής λεκάνης. Είναι εντυπωσιακό το πόσο ταιριάζουν με τις, όλο σκόρδο και αρωματικά χόρτα, κουζίνες αυτών των περιοχών.
Δοκιμάστε για παράδειγμα ένα ωραίο ροζέ κρασί με τα δικά μας πιάτα με σκορδαλιά ή ακόμη και με τη δύστροπη απέναντι στο κρασί, αγκινάρα. Θα εντυπωσιαστείτε από τη μαγεία του αρμονικού συνδυασμού.
Τα πηγαίνουν επίσης πολύ καλά με τ’ αλλαντικά και τα ζυμαρικά ή με τις φριτούρες και τις μυρωδάτες σαλάτες της κινέζικης.
Φροντίστε απλώς, με τους μεζέδες να βγάλετε τα πιο όξινα, με τα ψαρικά τα περισσότερο μαλακά, ενώ για τα πουλερικά, τα ψητά κρέατα και τα μαγειρευτά φαγητά κρατήστε τα λιπαρά και σαρκώδη. Όλα τους βεβαίως, πρέπει να σερβιριστούν δροσερά, αλλά όχι παγωμένα.
Καραβίδες + ροζέ Ξινόμαυρο, Μαντηλαριά
Γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα + ροζέ Grenache
Καβούρια + ροζέ Grenache, Σιδερίτης
Μπαρμπούνια σαβόρε + ροζέ Μαντηλαριά, Merlot, Sangiovese
Σολομός ψητός + ροζέ Ξινόμαυρο
Χορτόπιτα + ροζέ Αγιωργίτικο, Αυγουστιάτης
Κρεατόπιτα + ροζέ Λημνιώνα,
Ζαμπόν + ροζέ Μοσχοφίλερο, Gewürztraminer, Touriga Nacional
Προσιούτο + ροζέ, αφρώδες Μοσχάτο Αμβούργου, Μοσχόμαυρο
Jamon Iberico + ροζέ αφρώδες
Καβουρμάς + ροζέ Cabernet Sauvignon, Merlot
Λούντζα + ροζέ Μαντηλαριά
Chorizo + ροζέ Syrah, Tempranillo
Σπαγγέτι ναπολιτάνα + ροζέ Ξινόμαυρο
Αστακομακαρονάδα + ροζέ Ξινόμαυρο
Κανελόνια + ροζέ Αγιωργίτικα, Μαυρούδι
Φασολάκια φρέσκα λαδερά + ροζέ Ξινόμαυρο, Κοτσιφάλι, Μαντηλαριά
Μπριάμ + ροζέ Ξινόμαυρο, Λημνιό, Παμίδι
Μπάμιες + ροζέ Αγιωργίτικο
Γεμιστές πιπεριές + ροζέ Cabernet Sauvignon
Γεμιστές ντομάτες + ροζέ Ξινόμαυρο
Μελιτζάνες παπουτσάκια + ροζέ Grenache, Syrah
Κοτόπουλο κοκκινιστό + ροζέ Αγιωργίτικο, Syrah
Γιαπράκια με ξινολάχανο και χοιρινό κιμά + ροζέ Ξινόμαυρο
Ταϊλανδέζικη κουζίνα + ροζέ Αγιωργίτικο, Cabernet