ENG

Asti DOCG

A A

Με μια ματιά (*)

Έκταση αμπελώνων/λευκό Μοσχάτο: 9.900 ha
Οινοποιεία: 3.240
Ετήσια παραγωγή οίνου/λευκό Μοσχάτο: 64.835 HL
Ετήσια παραγωγή οίνου/φιάλες Asti spumante: 60.823.788
Ετήσια παραγωγή οίνου/φιάλες Moscato d’Asti: 29.361.465
(* 2023)

Τα κρασιά με ονομασία Asti DOCG προέρχονται αποκλειστικά από λευκό Μοσχάτο, το οποίο καλλιεργείται σε 51 κοινότητες στις επαρχίες Asti, Alessandria και Cuneo. Το αμίμητο αρωματικό προφίλ μοιράζονται οι οίνοι ονομασίας: Asti Spumante, Moscato d'Asti και από το 2023 και οι Canelli.

Η αμπελουργική ζώνη / Langhe, Roero και Monferrato
Σχεδόν 10.000 εκτάρια μαγευτικών αμπελώνων απλώνονται σε απότομες πλαγιές και απαλές κοιλάδες δημιουργώντας ένα ανεπανάληπτο τοπίο με ομορφιά που συγκινεί. Στους ψηλούς, έντονους λόφους του Langhe και τους ήπιους, χαμηλότερους των Monferrato και Roero. Ευλογημένοι με μια ιδανική θέση, ανάμεσα στις ακτές της Λιγουρίας και την οροσειρά των Άλπεων, απολαμβάνουν ένα ιδανικό κλίμα, με αυστηρούς χειμώνες που ακολουθούνται από ζεστά καλοκαίρια. Αυτό επιτρέπει στο Μοσχάτο να εκφράσει στο έπακρο τις αρωματικές του ιδιότητες. Τον Ιούνιο του 2014, τα αμπελοοινικά τοπία των Langhe, Roero και Monferrato απέκτησαν το καθεστώς της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Moscato Bianco
Σε σύγκριση με τα άλλα σταφύλια της οικογένειας των Μοσχάτων, το λευκό Μοσχάτο (οι Γάλλοι το αποκαλούν Muscat Blanc à petits grains και οι Ιταλοί Moscato Bianco) είναι το πιο κομψό. Το άρωμά του, έντονο αλλά εξαιρετικά φινετσάτο, συνδυάζει βοτανικούς. ανθικούς και φρουτώδεις χαρακτήρες: βασιλικό, μέντα, και άνθη πορτοκαλιάς lime, ροδάκινο, βερίκοκο και λεπτές νότες λεμονιού.

Asti Spumante DOCG
•    αφρώδες
•    1ο ιταλικό αφρώδες κρασί - 1865 από τον Carlo Gancia
•    100% λευκό Μοσχάτο
•    Απόδοση < 10 τον/ha
•    μέθοδος Martinotti ή Κλασική Μέθοδος (Metodo Classico)
•    πίεση σε CO2 στη φιάλη: 5-6 bar
•    Αλκοολικός τίτλος: 6 % - 12 % κατ. όγκ.
•    Τύποι γλυκύτητας : από Brut nature έως Γλυκύς (0-100 g/l ανάγοντα σάκχαρα)
•    Ετήσια παραγωγή: 60 εκ. φιάλες
•    Χώρες κατανάλωσης: Ρωσία 34%, Μεγάλη Βρετανία 14%, Γερμανία 12%, Ιταλία 12%, ΗΠΑ 9%

Με φίνο αφρισμό, χαρακτηριστικό μοσχάτο άρωμα, έξοχη ισορροπία γλυκύτητας/οξύτητας και μέτρια αλκοόλη τo Asti Spumante είναι αναμφισβήτητα το κατ' εξοχήν αρωματικό αφρώδες που έκανε το Μοσχάτο παγκοσμίως γνωστό.

To Asti Spumante έλαβε την ένδειξη DOCG το 1993 για τα αφρώδη που παράγονται αποκλειστικά από λευκό Μοσχάτο και αμπελώνες με μέγιστη απόδοση 10 t/ha. Η δεύτερη αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται σε κλειστές δεξαμενές (Method Charmat ή Metodo Martinotti) ή στις φιάλες (Metodo Classico).

Πλέον εκτός από το γνωστό γλυκό στυλ έχουν εγκριθεί και οι υπόλοιποι τύποι από ημίξηρο έως extra dry και no dosage Asti Spumante. Και όσον αφορά στον αλκοολικό βαθμό πρέπει να είναι τουλάχιστον 7% για τα γλυκά και 11% για τους υπόλοιπους τύπους.
Πάντως, σε όποιον τύπο και να ανήκει, ένα Asti Spumante αναγνωρίζεται από το άρωμά του, που ξεδιπλώνει διαδοχικά νότες λουλουδιών ακακίας, φλαμουριάς και πορτοκαλιάς, μελιού και εσπεριδοειδών.

Moscato d’ Asti DOCG
•    ημιαφρώδες,  γλυκό
•    100% λευκό Μοσχάτο
•    Απόδοση < 10 τον/ha
•    μέθοδος Martinotti
•    πίεση σε CO2 στη φιάλη < 2.5 bar
•    αλκοολικός τίτλος: 4.5 % to 6.5% κατ. όγκ.
•    ανάγοντα σάκχαρα: 120/130 g/l
•    Ετήσια παραγωγή: 40 εκ. φιάλες
•    Χώρες κατανάλωσης: ΗΠΑ 65%, Ιταλία 10%, Ελλάδα 6%, Ν. Κορέα 5%, Ελβετία 4%

Ο Μιλανέζος κοσμηματοπώλης Giovan Battista Croce θεωρείται πατέρας του Moscato d’ Asti. Τον 17ο αιώνα, μετά από πολύ κόπο και έρευνα, κατάφερε να βρει έναν τρόπο να παράγει χαμηλού αλκοολικού βαθμού κρασί και να διατηρεί τη φυσική γλυκύτητα του μούστου. Χρειάστηκαν κοντά στους τέσσερις αιώνες για να συμπεριληφθεί το Moscato d’ Asti, το 1993 πια, μαζί με το Asti Spumante στο καθεστώς των D.O.C.G.

To Moscato d’ Asti, όπως και το Asti Spumante, παράγεται αποκλειστικά από λευκό Μοσχάτο και αμπελώνες με μέγιστη απόδοση 10 t/ha. Όσον αφορά, όμως, στη μέθοδο παραγωγής, διαφέρει από το spumante, καθώς υφίσταται μόνο μερική δεύτερη ζύμωση σε κλειστές δεξαμενές. Η ζύμωση διακόπτεται όταν η περιεκτικότητα σε αλκοόλη φτάσει περίπου το 5%. Έτσι και η πίεση σε CO2 είναι χαμηλότερη.

Το ανεπανάληπτο άρωμα, η ισορροπία και η φυσική γλυκύτητα, σε συνδυασμό με τη χαμηλή αλκοόλη, κάνουν το Moscato d’ Asti μοναδικό στο είδος του.

Canelli DOCG
Μέχρι πριν από έναν χρόνο το Canelli, ήταν μια υποζώνη της ονομασίας Moscato d’ Asti. Ωστόσο, ο εικοσαετής αγώνας της ένωσης παραγωγών του έδωσε καρπούς και τον Ιούνιο του 2023 εγκρίθηκε η ένδειξη Canelli DOCG.

Για να φέρει ένα κρασί την ένδειξη Canelli DOCG, πρέπει να προέρχεται 100% από λευκό Μοσχάτο που καλλιεργείται σε 18 κοινότητες μεταξύ των επαρχιών Asti και Cuneo. Οι αμπελώνες πρέπει να βρίσκονται υψόμετρο 165 - 500 μέτρων και επιτρέπεται μόνο ο χειρωνακτικός τρύγος.

Το Canelli θα είναι μια μικρή ονομασία με μόνο περίπου 100 εκτάρια διαθέσιμα και παραγωγή περίπου 500.000 φιαλών.

Εγκρίθηκε, επίσης και η ένδειξη “Riserva” για κρασιά που παλαιώνουν τουλάχιστον 30 μήνες, εκ των οποίων 20 μήνες στη φιάλη.