ENG

Λαχανοντολμάδες με καρύδια και σταφίδες

A A

Από τα Μαθήματα Μαγειρικής και τις εκδηλώσεις της Wine Plus

Υλικά (για 4 άτομα)
1 μεγάλο λάχανο
50 γρ. κολοκυθάκια
50 γρ. μελιτζάνα
50 γρ. πράσο
50 γρ. καρότο
½ ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι
1 πράσινη πιπεριά
120 γρ. κρεμμύδι,
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
½ φλιτζάνι πλιγούρι
½ φλιτζανιού ντομάτα φρέσκια (μόνο η σάρκα)
2 κουτ. σούπας σταφίδα ξανθή
50 γρ. καρύδι ψίχα
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
δυόσμο

Προετοιμασία
Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε νερό. Από τα λάχανο αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι και το υπόλοιπο το ζεματίζουμε σε βραστό νερό με λίγο αλάτι. Μόλις μαλακώσει χωρίζουμε τα φύλλα, τα καθαρίζουμε και τα στραγγίζουμε σ’ ένα τρυπητό.

Καθαρίζουμε τη μελιτζάνα και τα κολοκυθάκια από τη σάρκα τους και τα περνάμε από ψιλό τρίφτη μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά, δηλαδή το καρότο, το πράσο, την πιπεριά, τα 50 γρ. κρεμμύδι και το φρέσκο κρεμμυδάκι.

Μουλιάζουμε τη σταφίδα σε νερό για να χάσει τη γλύκα της.

Παρασκευή
Μαραίνουμε πρώτα ακόμη 50 γρ. κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε κατά σειρά με το καρότο, τη μελιτζάνα, την πιπεριά, το πράσο και τέλος το κολοκύθι, προσθέτοντας και λίγο αλατοπίπερο.
Όταν μαλακώσουν προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το ρύζι και το πλιγούρι.
Μόλις τραβήξουν τα υγρά προσθέτουμε λίγο νερό για να μαλακώσει και το ρύζι.
Σβήνοντας τη φωτιά προσθέτουμε τη σάρκα ντομάτας, τον δυόσμο ψιλοτριμμένο, τις σταφίδες και το καρύδι.  

Τυλίγουμε τη γέμιση στα φύλλα και τοποθετούμε τους σαρμάδες σφιχτά σε βαθιά κατσαρόλα προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και καυτό νερό μέχρι να σκεπαστούν.
Καλύπτουμε μ’ ένα πιάτο τους σαρμάδες για να μην ανοίξουν και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία για 1 ώρα περίπου. Σερβίρουμε τις μερίδες με λεπτές φέτες λεμόνι.