27/04/2024
Από τα Μαθήματα Μαγειρικής και τις εκδηλώσεις της Wine Plus
Υλικά (για 4 άτομα)
200 γρ. κίτρινη φάβα
8 λιαστές ψιλοκομμένες ντομάτες
1 χούφτα ξαλμυρισμένη κάπαρη
1 καρότο
2 μέτριες μελιτζάνες
200 γρ. κρεμμύδια
100 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη
Ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
Παρασκευή
Βάζουμε κρύο νερό σε μια κατσαρόλα, 12 φορές στον όγκο της φάβας και ρίχνουμε το όσπριο. Μόλις βράσει, ξαφρίζουμε τη φάβα, βάζουμε 1 κρεμμύδι κομμένο σε τέταρτα και το καρότο σε κομμάτια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει μέχρι να χυλώσει. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το βράσιμο με χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει.
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε πυραμίδες, τις ξεπικρίζουμε, τις ροδίζουμε στο τηγάνι και τις τοποθετούμε σε μικρό ταψάκι. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μαραίνουμε με λάδι. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και περιμένουμε μέχρι να γκλασαρισθούν. Προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα, κάπαρη, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι. Περιχύνουμε με το μείγμα τις μελιτζάνες. Ψήνουμε στους 180οC για 45’.
Απλώνουμε τη σάλτσα κρεμμυδιού, κάπαρης και ντομάτας στο πιάτο. Τοποθετούμε μια μελιτζάνα στο κέντρο και γύρω-γύρω με κορνέ «χτίζουμε» τη φάβα.