Ο τρύγος του 2023 σιγά-σιγά ολοκληρώνεται. Συνεχίζουμε και εμείς τις ανταποκρίσεις μας μιλώντας με οινολόγους και οινοποιούς από την πρώτη γραμμή.
Σήμερα συζητάμε με τον οινολόγο και οινοποιό Άγγελο Ιατρίδη από το Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο.
Ο οινολόγος και οινοποιός Άγγελος Ιατρίδης από το Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο μιλά για μια «απαιτητική χρονιά με πολύ μεγάλες πιέσεις από τους εχθρούς του αμπελιού που έπρεπε να αντιμετωπιστούν με συνεχή παρουσία στο αμπέλι.»
Και εξηγεί: «Ο χειμώνας ήταν πολύ – πολύ ήπιος, να σκεφτείς ότι δεν χιόνισε, δεν έπεσε ούτε νιφάδα! Ιανουάριος και Φεβρουάριος, μιλώντας με τις μέσες τιμές θερμοκρασίας, βροχόπτωσης και χιονόπτωσης, ήταν πολύ ζεστοί μήνες. Κι αυτό φαίνεται πως ενοχλεί το αμπέλι. Το φυτό μπαίνει στον ετήσιο βιολογικό του κύκλο λίγο κουρασμένο. Στη συνέχεια, ο Μάρτιος ήταν σχετικά ψυχρός, προκαλώντας μια σχετική οψίμιση στην έναρξη του κύκλου με το άνοιγμα των ματιών να γίνεται μετά τις 10 Απριλίου. Το κύριο, όμως, χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς ήταν οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι πολλές βροχοπτώσεις που είχαμε από τον Μάιο μέχρι και τα μέσα Ιουνίου. Οι οποίες μας προκάλεσαν μεγάλη πίεση γιατί δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την έξαρση ασθενειών. Πίεση επίσης και γιατί το αμπέλι εκμεταλλεύτηκε τις συνθήκες για να εμφανίσει πιο έντονη βλαστική ανάπτυξη. Η οψίμιση συνεχίστηκε με την άνθιση να συμβαίνει στα μέσα Ιουνίου. Και το καλοκαίρι, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είχαμε τις πολύ μεγάλες ζέστες, οι οποίες προκάλεσαν επιτάχυνση στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης με την παράλληλη ανάπτυξη και των ‘ανταγωνιστών’ του σταφυλιού. Οπότε απαιτήθηκε μεγάλη ένταση των εργασιών στο αμπέλι. Για παράδειγμα, φέτος κάναμε 3-4 κορφολογήματα, που είναι πάρα πολλά. Συνήθως κάνουμε 2. Υπήρξαν, επίσης, πολλά ‘λαίμαργα’ ιδίως στις λευκές ποικιλίες, τα οποία αν δεν τα αφαιρέσεις θα έχουν πρόβλημα οι τρυγητές. Έτσι φέτος διπλασιάσαμε το μόνιμο προσωπικό που απασχολούμε στους αμπελώνες, φτάνοντας στα 120 άτομα. Είναι κάτι που το σχεδιάζαμε εδώ και χρόνια και έγινε φέτος. Με αυτόν τον τρόπο βέβαια δεν είχαμε πρόβλημα να βρούμε εργάτες για τον τρύγο, όπως συνέβη σε αρκετές περιοχές.»
Και όσον αφορά στον τρύγο: «Ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου, δηλαδή με 10 – 12 ημέρες καθυστέρηση, γι’ αυτό και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Τρυγήθηκαν με τη σειρά Chardonnay, Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Merlot, Syrah, οι διάφορες πειραματικές ποικιλίες που έχουμε, Ασύρτικο και τώρα βρισκόμαστε στο Ξινόμαυρο που μέχρι την Τετάρτη (11/10) θα έχει τρυγηθεί.»
Ζήτησα και μια πρώτη εκτίμηση για τα κρασιά: «Στα λευκά αυτό που παρατηρούμε είναι ο περισσότερο έντονος φρουτώδης χαρακτήρας, σε διαφοροποίηση με πέρυσι που είχαμε ανθικό. Αυτό όμως που χαρακτηρίζει τη χρονιά είναι οι ωραίες οξύτητες, η καλή περιεκτικότητα σε τρυγικό και μηλικό οξύ. Για τα ερυθρά είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε, βλέπουμε πάντως μία καλή ισορροπία και συγκεκριμένα για τα Ξινόμαυρα, σε όλη τη ζώνη, πως έχουν όλα ‘μαυρίσει’.»