ENG

Πασχαλινά Τσουρέκια

A A

Ο Παύλος Τερκενλής μοιράζεται μαζί μας τη συνταγή για τα πιο μοσχοβολιστά τσουρέκια της πόλης.

Υλικά
600 γρ. αλεύρι δυνατό
70 γρ. νωπή μαγιά
240 γρ. ζάχαρη
160 γρ. φρέσκο βούτυρο
100 γρ. χλιαρό γάλα
100 γρ. χλιαρό νερό
3 αυγά
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα αλεσμένο μαχλέπι

Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε ένα σωστό τσουρέκι πρέπει να «πιάσουμε» προζύμι μερικές ώρες νωρίτερα.
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό, ρίχνουμε λίγη ζάχαρη και προσθέτουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να βγει ένα μαλακό ζυμάρι.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει για λίγες ώρες σε ζεστό περιβάλλον.

Τα υπόλοιπα υλικά είναι έτοιμα, ζυγισμένα και το φρέσκο βούτυρο λιωμένο, όχι όμως ζεματιστό.

Αναμειγνύουμε το βούτυρο, την υπόλοιπη ζάχαρη, το νερό, το χλιαρό γάλα, το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να λειώσει η ζάχαρη. Στο τέλος προσθέτουμε τα αυγά που διαλύονται στο μίγμα. Μέσα σ’ αυτό το μίγμα ρίχνουμε το προζύμι και το αλεσμένο μαχλέπι. Ζυμώνουμε δυνατά και προσθέτουμε τελικά το αλεύρι.
Το ζύμωμα, είτε γίνει στο χέρι είτε σ΄ ένα μικρό ζυμωτήριο πρέπει να διαρκέσει πάνω από 15 λεπτά σε έντονο ρυθμό.
Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» σε θερμό χώρο τόσο χρόνο όσο απαιτείται για διπλασιασμό του αρχικού της όγκου.

Όταν το ζυμάρι «γίνει», το κόβουμε σε κομμάτια με βάρος το μισό του βάρους του τελικού προϊόντος. Π.χ. αν θέλουμε να φτιάξουμε μια πλεξούδα 500 γρ. θα κόψουμε δύο φυτίλια 250 γρ.

Μόλις «ξεκουραστούν» τα φυτίλια, τα πλέκουμε σε σχήμα της αρεσκείας μας, τα βάζουμε στο ανάλογο ταψί και τα ξαναφήνουμε 30 λεπτά για να φουσκώσουν. Τα αλείφουμε με ολόκληρο χτυπημένο αυγό και τα γαρνίρουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο. Τα ψήνουμε στους 180οC για 40-60 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο.

Παρατήρηση: για την επιτυχία της συνταγής πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στην ορθή εκτέλεσή της και στη σωστή εκτίμηση των συνθηκών (θερμοκρασία – χρόνος).