ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: ΚΤΗΜΑ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΤΗΜΑ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Αχαΐα
Τύπος: λευκός
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 80%, Λαγόρθι 20%
Αμπελώνας: Ορεινή Αιγιάλεια
Οινοποίηση: ένα ποσοστό ζυμώνει και ωριμάζει σε μεγάλα δρύινα βαρέλια
Ενδεικτική τιμή: 12€
Ο αμπελώνας του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο βρίσκεται στο οροπέδιο του Αγίου Νικολάου στην ορεινή Αιγιάλεια. Στα 800 μέτρα υψόμετρο, σε τοποθεσία με συγκλονιστική θέα στο φαράγγι του Βουραϊκού.
Ο αμπελώνας στήθηκε στη θέση του παλιού μοναστηριακού αμπελώνα, για τον οποίο υπάρχουν επίσημα αναφορές από το 1550. Υπήρχε μετόχι και οινοποιείο που οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν για τον τρύγο και το πάτημα των σταφυλιών. Ο μούστος στη συνέχεια μεταφερόταν με μουλάρια έως από τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, και στο περίφημο υπόγειο κελάρι του μεταγγιζόταν σε βαρέλια 500 lt. Στα τέλη όμως της δεκαετίας του 1980 σταμάτησε η καλλιέργεια του αμπελώνα λόγω της σταδιακής αποχώρησης των μοναχών και της έλλειψης φροντίδας.
Το 1999, η Cavino ανέλαβε τον -αφρόντιστο- αμπελώνα με μακροχρόνια μίσθωση από τη Μονή. Ο αμπελώνας ξαναστήθηκε, γραμμικός με τις ποικιλίες Λαγόρθι, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Riesling, Μαυροδάφνη, Μαύρο Καλαβρυτινό, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah. Tο Μετόχι-οινοποιείο αναπαλαιώθηκε και τα single vineyard κρασιά του κυκλοφορούν φέροντας υπερήφανα την ονομασία Κτήμα Μέγα Σπήλαιο.
Και ας μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε σε μια -εκτός από πανέμορφη- χαρισματική ζώνη, της οποίας τα αμπελοτόπια, βρίσκονται στη μεγάλη τους πλειονότητα σε υψόμετρο 500 – 900μ και είναι μπαλκόνια πάνω από τον Κορινθιακό κόλπο. Επιπλέον, η ταχεία άνοδος του υψομέτρου δημιουργεί μεγάλες κλίσεις, οι οποίες επιφέρουν και καλή στράγγιση του εδάφους.
Οι αμπελώνες, καθώς βρίσκονται στις βόρειες πλαγιές του όρους Παναχαϊκό και του Χελμού, έχουν στις πλάτες τους, προς τον νότο, αυτούς τους ορεινούς όγκους που τους προστατεύουν αποτελεσματικά από τους ζεστούς νοτιάδες του ελληνικού καλοκαιριού που έρχονται από τη Μεσόγειο και την Αφρική.
Παρά το μεγάλο υψόμετρο, απολαμβάνουν ήπιο κλίμα, το οποίο οφείλεται στην ύπαρξη πληθώρας χαραδρών, με πλούσια φυσική βλάστηση και μικρά ποτάμια που εκβάλλουν στη θάλασσα. Πιο συγκεκριμένα χαρακτηρίζεται από αρκετά σημαντικό ύψος βροχοπτώσεων αλλά και διαφορά θερμοκρασίας ημέρας – νύχτας, ιδίως το καλοκαίρι.
Στο ποτήρι μου έχω σερβίρει το λευκό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο του 2019. Χαρμάνι Ασύρτικου και της πολύ σπάνιας ντόπιας ποικιλίας Λαγόρθι (80%-20%), με ένα ποσοστό του να ζυμώνει και να ωριμάζει σε μεγάλα δρύινα βαρέλια.
Λαμπερή και ορεκτική η όψη στο ποτήρι. Το χρώμα φλερτάρει με το χρυσοκίτρινο.
Με σύνθετο προφίλ, η μύτη συνδυάζει ώριμα εσπεριδοειδή με πυρηνόκαρπα φρούτα και ένα pot-pourri από αποξηραμένα λουλούδια.
Στο στόμα, το Ασύρτικο προσφέρει όγκο, τραγανή οξύτητα και ιδιαίτερα μακρύ τελείωμα, ενώ το Λαγόρθι σιγοντάρει με εξαιρετική φρεσκάδα και ζουμερό φρούτο. Το δε βαρέλι χαρίζει απολαυστικές νότες κάστανου και μελιού.
Το λευκό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο είναι ένα προσεγμένο κρασί με πολύ ευχάριστη προσωπικότητα.