Ροδίτικη λαδόπιτα με μυζήθρα, μαρμελάδα ντομάτας, θυμαρίσιο μέλι, ginger και λεμονόχορτο
03/07/2021
Η συνταγή από τον executive chef του The Met Hotel Δημήτρη Τσανανά και τα Μαθήματα Μαγειρικής της Wine Plus.
Υλικά ζύμης για λαδόπιτα
250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσης
2 κ. γλ. baking powder
αλάτι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και το αλάτι και κάνουμε μία ζύμη.
Χωρίζουμε σε 6 κομμάτια, και ανοίγουμε τις πίτες σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Λαδώνουμε με πινέλο ένα τηγανάκι και ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τις πίτες, αφού τις αλείψουμε και από τις δύο πλευρές με πολύ λίγο λάδι.
Υλικά γέμισης λαδόπιτας (φάρσας)
500 γρ. μυζήθρα
100 γρ. παρμεζάνα
200 γρ. φέτα
15 γρ. μέλι
1 κ.τ. θυμάρι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αυγό για να κολλήσουμε τις λαδόπιτες
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Υλικά μαρμελάδας ντομάτας
2,5 κιλά ντομάτα {τις ντομάτες τις καίμε ολόκληρες στον φούρνο στους 240oC μέχρι να μαυρίσει ελαφρώς το δέρμα τους. Τις κρυώνουμε και τις τρίβουμε σε ρεντέ. Τις στραγγίζουμε πολύ καλά}
1,5 κιλά πούλπα
800 γρ. ξύδι λευκό
600 γρ. ζάχαρη
μίγμα 57 γρ. πηκτίνη και 50 γρ. ζάχαρη
ginger ψιλοκομμένο
λεμονόχορτο ψιλοκομμένο
μαύρο σουσάμι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε ντομάτα, ξύδι και ζάχαρη να ζεσταθούν. Μόλις το μίγμα πάει στους 40 με 45 oC προσθέτουμε την πηκτίνη με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά. Μόλις γλασάρει πολύ καλά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και χτυπάμε ελαφρώς με μπίμερ.
Δίνουμε μια τελευταία βράση και προσθέτουμε το καυτερό μπούκοβο, το μαύρο σουσάμι και το ξύσμα ginger.
A
A