ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: HARTMAN MOLAVI
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ
Εσοδεία: 2016
Τύπος: ξηρός αφρώδης
Ποικιλιακή σύνθεση: Ρωμέικο 50%, Ξινόμαυρο 50%
Αμπελώνες: Χανιά, Αμύνταιο
Οινοποίηση: Παραδοσιακή μέθοδος
Ωρίμαση: 4 χρόνια στη φιάλη
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 26€
Κυκλοφόρησε 1240 φιάλες
Το Οινοποιείο Μανουσάκη δημιουργήθηκε το 1993 στον Βατόλακκο Χανιών από τον Θόδωρο Μανουσάκη και σήμερα διευθύνεται από την κόρη του. Η Αλεξάνδρα επέστρεψε από την οικογενειακή εστία, στην Αμερική, για να συνεχίσει το όνειρο του πατέρα της που δημιουργήθηκε από τον «Νόστο» για τη γενέθλια γη του. Εξ’ ου και η ονομασία της βασικής σειράς των κρασιών τους. Για την πρώτη φύτευση των αμπελώνων επιλέχθηκαν οι ποικιλίες των Côtes du Rhône: Roussanne, Mourvèdre, Grenache και Syrah, ενώ το 2010 προστέθηκαν νέοι αμπελώνες με Βηλάνα, Ασύρτικο, Βιδιανό και Αγιωργίτικο.
Η πιο πρόσφατη ετικέτα τους -κυκλοφόρησε μόλις πριν από τα Χριστούγεννα- είναι ένα ξηρό αφρώδες που προέκυψε από τη συνεργασία τους με το Κτήμα Καρανίκα στο Αμύνταιο. Κι έτσι ο Laurens Hartman, ο δημιουργός των αφρωδών Ξινόμαυρων και ο Afhsin Molavi σομελιέ και σύζυγος της Αλεξάνδρας έδωσαν εκτός από την ιδέα του παντρέματος των τοπικών ποικιλιών και το ονόματά τους στο Hartman Molavi.
Όσον αφορά στην παραγωγή του, καταρχάς, δημιούργησαν 2 οίνους βάσης. Σοδειάς 2016.
Ο ένας, στην Κρήτη από σταφύλια Ρωμέικου που καλλιεργείται σε παλιούς κυπελλοειδείς αμπελώνες, ημιορεινούς (υψόμετρο 550 – 600 μ.) με βαριά πηλώδη εδάφη. Εφαρμόζεται η Blanc de noirs τεχνική με αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές και τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 17oC.
Για τον δεύτερο οίνο βάσης, αυτόν που παράγεται στο Αμύνταιο, χρησιμοποιούνται σταφύλια Ξινόμαυρου από αμπελώνα τουλάχιστον 40 ετών με μη εμβολιασμένα φυτά. Κι εδώ εφαρμόζεται η Blanc de noirs, με απευθείας πίεση των άσπαστων σταφυλιών και ζύμωση με άγριες ζύμες.
Στη συνέχεια οι δύο οίνοι βάσης χαρμανιάστηκαν στο Αμύνταιο και συνέχισε η διαδικασία παραγωγής σύμφωνα με την Παραδοσιακή Μέθοδο. Που σημαίνει πως το κρασί πραγματοποίησε τη δεύτερη ζύμωση στη φιάλη του, στην οποία και παρέμεινε σε επαφή με τις οινολάσπες που δημιουργήθηκαν, για περίπου 4 χρόνια. Όπως μας πληροφορεί η ετικέτα του, η απομάκρυνση του ιζήματος έγινε στις 14 Μαρτίου του 2020.
Το Hartman Molavi, σερβιρισμένο στο ποτήρι, ξεκινά με τις μικρές φίνες φυσαλίδες να δημιουργούν έναν χαρωπό, αρκετά έντονο αφρισμό. Μόλις ηρεμήσουν, εμφανίζεται το κρασί με ελκυστικές ανταύγειες παλαιωμένου χρυσού.
Κομψή η μύτη, ξεκινά διακριτικά με τα αρώματα της μαγιάς και του μπριός. Σταδιακά απλώνει την παλέτα της φανερώνοντας ώριμα αποξηραμένα εξωτικά φρούτα και φλούδα εσπεριδοειδών.
Στο στόμα, τις εντυπώσεις κερδίζει η ωραία οξύτητα και η φρεσκάδα του, ο όγκος από το παιχνίδι των φυσαλίδων και η μακριά επίγευση που αφήνει και ορισμένες ορυκτές νύξεις.
Το Hartman Molavi είναι ένα έντονο αφρώδες, ξηρότατο, που ζητά τη συνοδεία φαγητού. Το συνδυάσαμε με πικάντικα κίτρινα τυριά και ήταν απολαυστικό. Μου άρεσε όμως πολύ και δίπλα στις λεμονάτες πατάτες φούρνου.