ENG

Top -10 ποικιλίες οινοποίησης παγκοσμίως

A A

Ξέρετε ποιες είναι οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες οινοποίησης, παγκοσμίως;

Σύμφωνα με τον O.I.V. (στοιχεία 2018) η πρώτη δεκάδα έχει ως εξής:

1.    Cabernet Sauvignon, 340.000 ha
2.    Merlot: 266.000 ha
3.    Tempranillo: 231,000 ha
4.    Airén: 218.000 ha
5.    Chardonnay: 211.000 ha
6.    Syrah: 190.000 ha
7.    Grenache Rouge: 163.000 ha
8.    Sauvignon Blanc: 121.000 ha
9.    Pinot Noir: 115.000 ha
10.    Ugni Blanc / Trebbiano: 111.000 ha

Είναι σαφές ότι κυριαρχούν οι διάσημες διεθνείς ποικιλίες. Οι χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη εξάρτηση από αυτές είναι φυσικά η Γαλλία (από την οποία εξάλλου κατάγονται οι περισσότερες), οι Η.Π.Α., η Χιλή και η Αυστραλία.

Αντίθετα οι χώρες στις οποίες, κυρίως, καλλιεργούνται γηγενείς ποικιλίες είναι οι:
o    Κύπρος
o    Γεωργία
o    Ισπανία
o    Ελλάδα
o    Κροατία
o    Πορτογαλία
o    Ιταλία