Η συγκεκριμένη συνταγή από το βιβλίο ΟΙΝΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ της Νίκης Μηταρέα είναι παραλλαγή μιας παραδοσιακής αρκαδικής. Χρησιμοποιούμε για το μαγείρεμα ερυθρό κρασί με μέτριο προς πλούσιο σώμα, από Ξινόμαυρο, με το οποίο και θα το συνδυάσουμε στο τραπέζι.
Υλικά για 8 άτομα2 κιλά χοιρινό κρέας κομμένο σε μερίδες
2 φλιτζάνια ερυθρό κρασί
4 πράσα κομμένα σε ροδέλες - το λευκό μέρος
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
250 γρ. μανιτάρια
2 μεγάλα ξινόμηλα κομμένα σε φέτες
2 κλωνάρια σέλερι κομμένα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο φρέσκο
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΕκτέλεσηΠλένουμε τις μερίδες του χοιρινού, τις στραγγίζουμε καλά και σοτάρουμε στην κατσαρόλα με δύο κουταλιές ελαιόλαδο έως ότου ροδίσει από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Μεταφέρουμε το κρέας και το διατηρούμε ζεστό.
Σοτάρουμε με μια κουταλιά ελαιόλαδο τα πράσα, το σέλερι και τα μανιτάρια έως ότου μαραθούν και προσθέτουμε το κρέας.
Πλένουμε τα ξυνόμηλα τα κόβουμε σε χοντρές φέτες και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε και όλα τα μυρωδικά και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το φρέσκο βούτυρο που έχουμε ζεστάνει. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 περίπου ώρα έως ότου το κρέας μαλακώσει και δέσει η σάλτσα.
Συνοδεύουμε με κριθαράκι ή πατάτες τηγανητές.