Η συνταγή για ένα εξαιρετικά νόστιμο ιταλικό πιάτο από τον executive chef του ξενοδοχείου The Met Δημήτρη Τσανανά και τα Μαθήματα Μαγειρικής της Wine Plus.
Υλικά
1 στήθος κόκορα με φτερούγα και δέρμα
τρίχρωμες πιπεριές
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
σκόρδο
δαφνόφυλλα
φρέσκο θυμάρι
φύλλα βασιλικού
καυτερή πιπεριά
τριμμένη φρέσκια ντομάτα
πελτέ
ζωμό κότας
ερυθρό κρασί
baby πατάτες βρασμένες
Υλικά για τη gremolata
1/4 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές γλυκού ξύσμα λεμονιού
1-2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
Εκτέλεση
Τυλίγουμε το κόκαλο από το στήθος κόκορα με αλουμινόχαρτο (για να μην μας μαυρίσει).
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το στήθος και από τις δύο πλευρές.
Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε μέσα το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Σβήνουμε με ερυθρό κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε την τριμμένη φρέσκια ντομάτα και τον πελτέ.
Τοποθετούμε τον κόκορα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ζωμό κότας. Προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι και τον βασιλικό και βάζουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη στον φούρνο στους 180oC για 1 ώρα. Δίνουμε γεύση με αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη ανακατεύοντας πολύ προσεκτικά.
Σε ένα ταψί με λαδόκολλα πολτοποιούμε ελαφρώς, χωρίς να χάσουν το σχήμα τους, τις πατάτες και περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, το σκόρδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 180oC για 25 λεπτά.
Μοντάρουμε το πιάτο μας.