Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, καλησπέρα.
Καλώς βρισκόμαστε και πάλι!
Δύο ολόκληροι μήνες πέρασαν από την ημέρα που σας αποχαιρέτησα με ευχές για ένα καλό καλοκαίρι. Ένα καλοκαίρι, τελικά, αμήχανο, που κύλησε πολύ γρήγορα.
Και νάμαστε τώρα σε μια αλλαγμένη κανονικότητα, που φέρνει μάσκες, συνεχείς αναβολές και φοβερή αβεβαιότητα.
Η συνέχεια, φίλοι μου, απαιτεί κουράγιο και θάρρος!
Οπλισμένοι, με αυτές τις ‘μαγικές’ αρετές, αμπελουργοί και οινοποιοί απ’ όλη τη χώρα καλωσορίζουν τη σημαντικότερη εποχή του χρόνου, τον τρύγο.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες του Βορείου ημισφαιρίου, στις οποίες καταγράφεται μια σημαντική πρωίμηση στην ωρίμανση των σταφυλιών, στην Ελλάδα έχουμε μικρή οψίμηση.
Ζήτησα, όπως κάθε χρόνο, από οινοποιούς, γεωπόνους και οινολόγους που μοχθούν στις διαφορετικές ζώνες της χώρας να μας δώσουν μια πρώτη εκτίμηση από τους τρύγους.
Ξεκινάμε, λοιπόν, σήμερα από τη Σαντορίνη, όπου ο τρύγος ξεκίνησε κανονικά, η ποιότητα των σταφυλιών ήταν καλή, και επιτέλους, μετά από 2 πολύ δύσκολες χρονιές, η ποσότητα είναι μεγάλη.
Ο οινολόγος και οινοποιός Δρ. Γιάννης Παρασκευόπουλος από τη Γαία Οινοποιητική είναι αποκαλυπτικός.