ENG

Σουτζουκάκια falafel σε αραβική πίτα και dressing γιαουρτιού με ταχίνι και lime

A A

Η συνταγή για το λαχταριστό finger food της ανατολής, από τον executive chef του ξενοδοχείου The Met Δημήτρη Τσανανά και τα Μαθήματα Μαγειρικής της Wine Plus.

Υλικά για τα σουτζουκάκια
250 γρ. ρεβίθια
1 μικρό κρεμμύδι
3 ματσάκια μαϊντανό
1 ματσάκι κόλιανδρο
3 σκελίδες σκόρδο
2 κ.γ. κύμινο
αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. αλεύρι

Υλικά για το dressing

100 ml χλιαρό νερό (¾ κούπας)
100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
2 κ.σ. ταχίνι
2-3 σκελίδες σκόρδο
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για το σερβίρισμα

μαρούλι ψιλοκομμένο
1 αραβική πίτα ελαφρώς ζεσταμένη
2 ραπανάκια κομμένα σε φέτες
½ αγγούρι κομμένο σε μικρά κυβάκια
½ ντομάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια
φρέσκο κόλιανδρο


Εκτέλεση
Βάζουμε τα ρεβίθια σε νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 24 ώρες.
Τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε στο μπλέντερ.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, το σκόρδο, το κύμινο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι για γεύση. Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να πολτοποιηθούν. Αν χρειαστεί σταματάμε το μίξερ ενδιάμεσα και ανακατεύουμε το μίγμα με ένα κουτάλι.

Μεταφέρουμε το μίγμα των falafel σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε μικρά σουτζουκάκια. Tα τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Καλύπτουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, για να σφίξουν.
Στη συνέχεια τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο.

Για το dressing, χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί, στο μπλέντερ.