Συνεχίζουμε τις ανταποκρίσεις από τους τρύγους του 2019.
Ο Ζαχαρίας Διαμαντάκης από το Οινοποιείο Διαμαντάκη στην Κρήτη, που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, έξω από το χωριό Κάτω Ασίτες σε υψόμετρο 450 μέτρων στους πρόποδες του Ψηλορείτη, μας μιλά για τη φετινή χρονιά. «Είχαμε έναν έντονο χειμώνα, με πολλές βροχοπτώσεις. Εδώ η περιοχή μας, αλλά και γενικά όλο το νησί, το ήθελε! Γέμισαν οι υπόγειες δεξαμενές κι έτσι δεν δίψασε η γη το καλοκαίρι, το οποίο ήταν ξηρό. Δεν είχε όμως καμμιά σχέση με το περσινό. Το 2018 ήταν πολύ ξηρή χρονιά.» Ο τρύγος μας λέει: «Ξεκίνησε λίγο πιο όψιμα απ’ ότι στις κανονικές χρονιές. Στην περιοχή μας, καθώς οι αμπελώνες ξεκινούν από τα 300 και φτάνουν στα 700 μέτρα, ξεκινάμε πάντα με τα πρώιμα Chardonnay και Λιάτικα, που φέτος τα πήραμε στις 16 Αυγούστου. Στα σταφύλια, εκτός από μια έξαρση ευδαιμίδας, δεν είχαμε άλλα προβλήματα. Και τα Βιδιανά, με τα οποία τελειώνουμε τη Δευτέρα (9 Σεπτεμβρίου), είναι υγιή, με αρκετά υψηλές οξύτητες που δείχνει πως τα κρασιά θα κρατήσουν στον χρόνο. Θα συνεχίσουμε με τη Μαντηλαριά, κάποια όψιμα Syrah και θα τελειώσουμε με το Ασύρτικο.» Και καταλήγει: «Το 2019 φαίνεται να είναι μια πολύ καλή χρονιά, μένει να φανεί και στα κρασιά.»
Ο Βασίλης Τσακτσαρλής από το Κτήμα Βιβλία Χώρα στο Κοκκινοχώρι Καβάλας είναι κατηγορηματικός και ενθουσιώδης: «Εξαιρετική χρονιά! Μακάρι να είχαμε τέτοιες χρονιές.» Και εξηγεί: «Ήταν μια όψιμη χρονιά που στο τέλος πρωίμησε. Δηλαδή, ο βλαστικός κύκλος ξεκίνησε 15 ημέρες αργότερα απ’ ότι πέρυσι - που όμως ήταν μια πολύ πρώιμη χρονιά. Μέχρι τις 15 Ιουλίου η πρωίμηση κατέβηκε στη μία εβδομάδα και με τις ζέστες του Αυγούστου, τα σταφύλια ήταν έτοιμα! Εμείς, από τότε που ξεκινήσαμε στη Βιβλία Χώρα, αρχίζαμε τον τρύγο με το Sauvignon Blanc στις 18 με 20 Αυγούστου. Φέτος, τελικά ξεκινήσαμε στις 14 Αυγούστου.» Σχετικά με την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής: «Τα σταφύλια είναι υγιή, πολύ αρωματικά και με ωραίες οξύτητες, χαμηλά ph. Τα ερυθρά με υψηλούς φαινολικούς δείκτες. Η παραγωγή έχει μια μείωση γύρω στο 10%. Τα τσαμπιά, ενώ φαινόταν μεγάλα είναι πιο ελαφριά. Αν πέρυσι ένα τσαμπί ζύγιζε 200 γρ. φέτος ζυγίζει 180 γρ. Δεν με πειράζει όμως αυτό, γιατί εκχυλίζουμε πιο συμπυκνωμένα αρώματα.» Και καταλήγει: «Φέτος, οι ζέστες οδήγησαν και στη μείωση της διάρκειας του τρύγου, από τις 45 ημέρες πήγαμε στις 32. Αυτό είναι πολύ καλό για τις ευαίσθητες ελληνικές ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο.».
Ο Χρήστος Ζαφειράκης από το Κτήμα Ζαφειράκη μας μιλά για τις συνθήκες της χρονιάς στον Τύρναβο: «Είχαμε δροσερή άνοιξη και δροσερό καλοκαίρι μέχρι τις 20 Ιουλίου. Στη συνέχεια η ζέστη και μετά ο αέρας στρέσαραν τα αμπέλια, αφυδάτωσαν τα σταφύλια. Εμάς μας έπιασε κι ένα χαλάζι, οπότε έχουμε μείωση παραγωγής που φτάνει στο 20 – 30%. Στη Μαλαγουζιά, για παράδειγμα. η στρεμματική απόδοση κατέβηκε στα 800 κιλά/στρ. Ενώ βλέπεις το αμπέλι να έχει σταφύλια, μετά στην κλούβα, τα κιλά είναι μειωμένα.» Και για τον τρύγο: «Ξεκινήσαμε στις 12 Αυγούστου με το Chardonnay και τα πρώτα κρασιά που αποζύμωσαν έχουν ωραίες οξύτητες και φρούτο. Και το pH είναι ικανοποιητικό. Εξάλλου, φέτος δεν βρίσκω και πολύ Κ (κάλιο).» Και σαν συμπέρασμα: «Ναι. Είναι μια καλή χρονιά. Κι αν εξακολουθήσει αυτός ο καιρός, πιστεύω πως θα ευνοήσει τις ελληνικές ποικιλίες, το Αγιωργίτικο, το Ξινόμαυρο. Σε αυτή την κατηγορία είναι και η Λημνιώνα. Υπολογίζω ότι θα τρυγήσουμε γύρω τις 15 Σεπτεμβρίου τα σταφύλια της που θα πάνε για ροζέ. Και θα τελειώσουμε με το Ασύρτικο και τον Ροδίτη.»
Συνέχεια...