Συνεχίζουμε τις ανταποκρίσεις από τους τρύγους του 2019.
Ο Απόστολος Μούντριχας από το Κτήμα Αβαντίς στην Εύβοια είναι ενθουσιώδης. Μιλάει για μια «Απίστευτα ευλογημένη χρονιά. Είχαμε καλό χειμώνα και ο βλαστικός κύκλος ξεκίνησε στην ώρα του. Δεν είναι όψιμη χρονιά, όπως ακούω διάφορους να λένε, είναι φυσιολογική! Εμείς ξεκινήσαμε στις 8 Αυγούστου με το Sauvignon Blanc, για το οποίο ειδικά το δροσερό καλοκαίρι, ήταν πολύ ευνοϊκό. Έχουμε τραγανό φρούτο, ωραία αρώματα, πολύ καλές οξύτητες… Χρόνια είχα να δω pH:3.1 στο Sauvignon. Ακόμη και η Μαλαγουζιά που πάσχει από οξύτητες, φέτος το πάλεψε! Την Παρασκευή ξεκινήσαμε με το Ασύρτικο και τη Δευτέρα (2 Σεπτεμβρίου) θα μπούμε στα πρώιμα Syrah. Υπολογίζω πως ο τρύγος μας θα πάει μέχρι του Σταυρού. Γενικά, η χρονιά πάει ωραία, δεν τρυγάμε με άγχος… Πάμε πολύ καλά!»
Όσον αφορά στη Σαντορίνη, μου επανέλαβε την εικόνα της τραγικά μειωμένης ποσότητας που κατέγραψε και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. Αφήνοντας για το τέλος και μια αισιόδοξη πρόβλεψη, μου είπε: «Φέτος είχαμε πολλές βροχές στη Σαντορίνη. Οπότε, πρώτα ο Θεός, υπολογίζουμε και ευχόμαστε του χρόνου να έχουμε μια χρονιά ‘πολυσταφυλιάς’, όπως τη λένε στο νησί. Εγώ έχω δει μια mini χρονιά πολυσταφυλιάς το 2014. Η προηγούμενη ήταν το 2004.» Το ευχόμαστε και εμείς μαζί σας.